10 veier til egenkjærlighet og healing av traumatisk barndom

Du elsker deg selv basert på oppfatningen av hvordan dine foreldre elsket deg. Hvis deres kjærlighet til deg ikke var nok, så er det opp til deg å sende kjærlighet til tomrommene i deg som trenger det i dag.
 
Av Pamela Turner
 
Du kan ikke heales så lenge du fordeler skyld, ved å gjenta historien igjen og igjen, eller ved å forvente at alle andre skal skal gjøre det godt igjen fordi du hadde det vondt. Kun du – og bare du – kan fylle tomrommet og reparere det lave selvbildet som en emosjonelt traumatisk barndom kan føre med seg.
 
Kun DU som elsker DEG virker – ikke å oppsøke kjærlighet fra andre, men fra DEG SELV! Vi leter ofte etter kjærlighet utenfor oss selv, higer etter anerkjennelse, aksept, klemmer, positiv støtte, oppmerksomhet … men ved å forvente at omgivelsene skal fylle disse behovene, erfarer vi skuffelse på skuffelse. Så hvordan klare å elske deg selv? Her er 10 veier til et bedre selvbilde og egenkjærlighet som kan hjelpe deg på veien mot healing.
 

1) Verdsett deg selv

 
Ikke vent på noen andre. Klapp deg selv på skulderen for den gode jobben du har gjort. Selv om du tenker at du har feilet, gi deg selv kudos for å ha prøvd. Gi deg selv komplimenter. Takk deg selv når du er tankefull, når du gjør ferdig en jobb, når du lager middag, når du tar deg en spasertur … du tar poenget?
 

2) Vær din egen beste Coach

 
Støtt deg selv med positivt selv-snakk. Oppmuntre deg selv til å fremheve og finne dine styrker. Gi deg selv en peptalk for å nå målene dine.
 

3) Gi deg selv hviletid og leketid

 
Vi trenger alle å slappe av, men ofte – spesielt hvis vi leter etter anerkjennelse utenfor oss selv – har vi en tendens til å sette andres behov fremfor våre egne. Sett av tid til hvile. Sett av tid til å leke. Sett av tid til å le til du får vondt i magen!
 
 

4) Hold løfter til deg selv

 
Hvis du lovet deg selv å gjøre noe avslappende, noe gøy eller noe som en belønning, så gjør det! Ikke gjenta det samme gamle mønsteret med brutte løfter og skuffelser, ditt indre jeg blir like skuffet selv om det er du selv som bryter løftene. Vi ønsker nye følelser med omtanke for oss selv, så hold hva du lover!
 

5) Respekter deg selv!

 
Behandle deg selv med den respekten du fortjener. Nå er det på tide å gjøre det riktig. Ikke bli sint på deg selv fordi du gjør feil, det gjør alle, det er slik vi lærer. Ikke misbruk deg selv med mat, narkotika, røyk, alkohol e.l.. Hold det på et moderat nivå. Dette vil automatisk løse seg når du lærer å elske deg selv, da vil behovet for disse substituttene bli mindre og mindre. Ikke rakk ned på deg selv, spesielt ikke foran andre mennesker. La heller ikke andre misbruke deg. Sett grenser.
 

6) Motta ydmykt

 
Når noen gir deg en gave, motta med takknemlighet. Tusen takk! Ikke si “Åh, du skulle ikke … ” eller “Det var jo alt for mye … ” eller “Oi, jeg kjøpte ikke noe til deg!” eller “Jeg skal betale … “. Nei, nei, nei! Den andre personen finner glede i å gi deg det fordi hun synes du fortjenter det. Og det er helt ok! Du fortjener det og det føles godt å tillate denne kjærligheten inn i livet ditt.
 
 

7) Ta vare på kroppen din

 
Ikke misbruk den. Hvis du trenger en pause, ta den! Ikke ofre din egen mentale eller fysiske helse til fordel for alle andres behov. Kroppen er ikke bare kjøretøyet ditt gjennom livet, den er også din mest fortrolige venn og huset til sjelen din. Kroppen lyver aldri for deg, hvis du er redd, vil den la deg få vite det. Hvis du er sliten, vil den fortelle deg det. Lytt til hva den forteller deg, og hedre svarene den gir deg. Følg stien med hjertet.
 

8) Gi deg selv noe å se frem til

 
Det er utrolig hvor mye lettere det er å komme seg gjennom hverdagen og kjedelige plikter når man vet at det finnes en belønning i horisonten. Det behøver ike være noe stort, en liten belønning, en ny bok, en liten shoppingtur, favorittprogrammet ditt på TV, en tur i skogen eller en fysisk aktivitet som du trives med. I etterkant, minn deg selv på denne belønningen ofte.
 

9) Gi næring til dine forhold

 
Verden er vårt speil. Når du lærer å elske deg selv mer, som magi, vil du erfare at du får mer kjærlighet tilbake fra verden. Nyt det! Tilbring kvalitetstid i parken med hunden din, ha kosestunder med kjæresten eller barna dine, se folk inn i øynene og virkelig lytt til hva de har å si. Når du gjør dette, tar du hensyn til dine egne behov, ditt behov for å føle tilknytning. Det er i slike øyeblikk livet gir oss dyp innsikt og tilfredsstillelse, og får oss til å gå videre. Det er også disse stundene vi husker.
 

10)  Gi deg selv påminnelser

 
La det første du gjør om morgenen og det siste du gjør om kvelden, være å minne deg selv på hvor fantastisk det er å være deg. Vær takknemlig for at du er du. Tenk på fem ting du virkelig liker ved deg selv. Listen vil etterhvert vokse, og den vil hjelpe deg å finne mening og verdier både for dagen, natten og livet 🙂
 
Del gjerne i sosiale medier <3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kommentarer

comments