5 tips for å slutte å sammenligne deg med andre

Hvem sammenligner du deg oftest med?

Hvis du ikke er sikker, spør deg selv følgende: hvem har du sammenlignet deg med de siste 24 timene?

Hvis du fortsatt ikke er sikker, tenk på når du sist sjekket feeden din på Facebook eller Instagram. Hvilke oppdateringer gjorde deg misunnelig, eller fikk deg til å føle at livet ditt bleknet i forhold? Til sammenligning, var det noen statuser som gjorde deg selvgod, og som fikk deg til å føle deg bedre enn andre?

Sammenligningsleken – eller krigen – er like gammel som menneskeheten selv.

“Sammenligning er tyven av glede” – Theodore Roosevelt

Vi blir syke av sosiale medier

Forskere har for lengst slått fast at sosiale medier kan gjøre oss syke. Dette gjelder spesielt om du allerede sliter psykisk, eller rett og slett har hatt en dårlig dag. Facebook og Instagram – med alle sine overfladiske skrytestatuser – gjør deg ingenting godt.

1. Bli bevisst på – og unngå – det som trigger deg

Bli bevisstpå hvilke situasjoner som får deg til å ty til sammenligningsspillet. Sosiale medier er, som nevnt, en stor trigger for de aller fleste av oss.

Og hva med omstendigheter? Er det for eksempel én bestemt person som stadig skryter av det ene eller det andre, og som stiller spørsmål som er designet for å få deg til å føle deg dårlig?

Eller hva med bestemte aktiviteter, som å gå gjennom et eksklusivt kjøpesenter der alle designerveskene og klærne står utstilt på rad og rekke? Eller oppholde deg i en del av byen der de velstående menneskene bor, i flotte villaer og leiligheter langt utenfor din økonomiske rekkevidde?

Lag en liste over hvem og hva som får deg til å kjenne på misunnelse, eller som får deg til å sammenligne deg selv – og hvorfor det faktisk er bortkastet tid for deg. Lær deg å avlive følelsen i det den dukker opp (dette kan du trene deg opp til gjennom bevisstgjøring). Unngå samenligningstriggere hvis du kan, spesielt hvis det på ingen måte gir livet ditt reell verdi eller mening.

2. Minn deg selv på at andre mennesker “utside” ikke kan sammenlignes med din “innside”

Dette er en veldig god vane å praktisere. Med mindre du står noen veldig nært, kan du ikke bruke deres fasadeliv for å bedømme virkeligheten. Folk er veldig nøye med hvilken versjon av livet sitt de velger å vise i sosiale medier, og de gjør det samme med livet de lever offentlig.

Du har sikkert – som meg – blitt sjokkert når et par annonserer at de skal gå fra hverandre, fordi du hadde et inntrykk av at alt var perfeksjon. Du skal selvsagt forsette å ønske alle det beste, men som en huskeregel for at du selv skal slippe å føle deg ille, minn deg selv på at du aldri vet hva som faktisk foregår bak lukkede dører.

3. Gjenta når det er nødvendig: “Penger kan ikke kjøpe lykke, og vil aldri gjøre det”

Det er for lengst en etablert sannhet at velstand (utover det å ha det mest essensielle) ikke er synonymt med økt lykke eller velvære. Penger og gjenstander kan bidra med en midlertidig boost av glede, men deres fravær av bærekraftighet på sikt, er en uunngåelig skuffelse.

4. Vær takknemlig for det gode i livet, og unngå å høre på din indre sabotør som roper “dette er ikke nok”

Hvis du daglig forplikter deg til å være dypt takknemlig for det gode i livet ditt, blir du langt mindre sårbar når det kommer til misunnelse og sammenligning. Hvis noe eller noen trigger den stygge følelsen av negativ sammenligning, stopp opp og minn deg selv på hva som er bra i livet akkurat nå. Det er så mye å være takknemlig for.

5. Bruk sammenligning til å forbedre det som faktisk betyr noe

Den menneskelige tilbøyeligheten til å ville ha hva andre har, er enormt bortkastet tid, med mindre det du misunner hos en annen er noe av dyp verdi, som for eksempel deres generøsitet eller omsorg.

Hvem er det du beundrer? Hva slags sammenligninger kan faktisk være positive for deg? Jeg kjenner for eksempel kvinner med egenskaper jeg gjerne skulle jobbet mer med hos meg selv. Som styrke, integritet og omsorg for andre. Dette er mennesker jeg føler utgjør en positiv forskjell i verden, og jeg kunne ønske jeg var litt mer lik dem. Hvem inspirerer deg til å leve bedre, på en måte som betyr noe? Bruk din dyrebare tid og energi på dette i stedet.

Forestill deg at du kan bruke sammenligningsspillet i en nyttig setting. Ikke fall for stemmen som sier at du ikke er god nok fordi du ikke har nok penger, fint nok hus, fine nok ting eller slank nok kropp. Bruk heller sammenligning til å bli et bedre menneske som kan bidra til å gjøre verden til et bedre sted.

Del gjerne i sosiale medier <3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kommentarer

comments