Slik takler du kjærlighetssorg

Hjertesorg er noe av det vondeste et menneske kan oppleve. Smerten ved et brudd kan være uutholdelig, og der og da føles kanskje alt meningsløst. Du mister troen på kjærligheten, og du mister troen på at du noensinne kan falle for en annen person.

Kjærlighetssorg skjer ikke bare ved brudd, det kan like gjerne oppstå forkledd som ulykkelig forelsket i en man ikke kan få, eller en man ikke vet om man får. Uansett situasjon og omstendigheter, det gjør vondt. Innmari vondt. Men det finnes noen råd for å lette på situasjonen.

Forkorte sorgen med velkjente tips

Selv om det ikke finnes noe som kurerer hjertesorg (bortsett fra tid), så finnes det ting man kan gjøre for å lindre smerten og forkorte sorgen noe.

Det finnes dessverre ingen mirakelkurer eller hittil ukjente triks, men når man står midt i det, kan disse velbrukte rådene likevel være en trøst i seg selv. (For ordens skyld skriver vi han om eksen i artikkelen, men den er myntet på begge kjønn).

Når man plustelig står alene og føler seg avvist, synker selvfølelsen, og du er overbevist om at du ikke kan leve uten akkurat DEN personen. Man har over tid bygget opp et forhold med tillit og kjærlighet, man har skapt forventninger om en fremtid, man venter, håper og er i lykkerus – og brått forsvinner hele luftslottet.

Du er knust og finner ikke mening med noe som helst. Du mister interessen for både mat, jobb og ting som tidligere ga deg mye – ting du kanskje også gjorde med din utkårede. Enkle ting og situasjoner kan vekke vonde minner.

Du er ikke alene om sorgen

For det første: du er ikke alene!

Å vite dette kurerer ikke noe som helst, men å vite at er mange i din situasjon akkurat nå kan hjelpe litt. Ogg de har det like vondt som deg. For mange (de fleste) forsvinner nærmest meningen med livet etter et brudd, spesielt hvis du er den som har blitt dumpet eller bedratt.

Men folk overlever, og det gjør du også. Du vil oppdage kjærligheten på nytt!

Det tar tid, men det går over

Innstill deg på at det tar tid, for det gjør det. For noen tar det lengre tid, avhengig av forholdets lengde og bruddets form. Men tid tar det uansett, så innstill deg på dette først som sist. Deretter må du bestemme deg for hva du skal fylle tiden med.

Å legge seg under dyna og dyrke sorgen er det verste du kan gjøre mot deg selv. Du skal for all del ta deg tid til å sørge, men forsøk å minimere tiden du bruker på å synes synd på deg selv – du er verdt mer enn som så! I tillegg vil det å dyrke sorgen gjøre at det tar lengre tid å komme seg – altså det motsatte av det man ønsker.

Om du ikke har kommet i gang med trening før så er dette en perfekt tid for å starte. Trening utløser endorfiner som igjen gjør deg glad (i dette tilfellet litt bedre humør i hvertfall), og det vil gi deg energi. Sluttresulatet er i tillegg en lekker kropp!

Fjern minner!

Fjern elementer som kan minne om eksen. Bilder, klær, gaver du har fått av ham eller henne, filmer dere pleide å se sammen, musikk dere pleide å høre på sammen, det kan til og med være en ide å pakke bort klær du pleide å bruke mye når du var sammen med ham, særlig om han hadde noen favorittplagg han likte å se deg i. Bytt parfyme, kjøp litt ny sminke, spander på deg noe nytt og lekkert.

Tilbring tid med venner

Vær sammen med venner. Selv om du har mest lyst til å bare mure deg inne, så kan det å være sammen med venner som forstår deg være til god hjelp. Du trenger noen å prate med, noen som ikke dømmer eller formaner, men som bare lytter og trøster og drar deg litt ut av sorgen, om enn for noen korte minutter eller sekunder.

Ikke ta dramatiske valg når sorgen herjer som verst. Man kan oppleve å ville flytte, skifte jobb o.l., men slike valg bør gjøres når hodet er der det skal være, og ikke når man er hodeløs. Å flytte vekk fra alt og alle er en flukt, og vil ikke hjelpe deg å bearbeide sorgen. Derimot kan du kanskje unne deg en ukes ferie på et SPA-hotell?

Livsgnisten kommer tilbake

Å miste troen på seg selv og meningen med tilværelsen er helt vanlig. Men forsøk å huske hvordan livet var før du traff ham. Var livet meninsgløst da? Neppe. Husk hva som ga deg noe den gangen, hva som gjorde livet ditt bra. Var det jobben? Vennene dine? Hobbiene dine? Reiser? Mat? Kunst? Shopping?

Alle disse tingene er ting som fortsatt vil gjøre livet ditt bra, for du er kun avhengig av deg selv for å skape lykke og innhold. Selvfølgelig ønsker du å dele disse opplevelsene og tingene med en partner, men vit at den rette er der ute og venter på at du skal bli klar.

BEHOLD VERDIGHETEN

Det handler ikke om deg. At han valgte å gjøre det slutt er ikke fordi du ikke var bra nok. Behold verdigheten ved å akseptere at den som velger å gå, ikke nødvendigvis har gjort noe galt. At han valgte å gå kan tvert imot være et tegn på at han ikke ville holde deg for narr, og selv om det er vanskelig å se det når sorgen er som verst, så handler dette faktisk om respekt for deg.

Vit at det finnes en annen for deg der ute, som vil se deg for den du er og verdsette og dyrke alle dine egenskaper. Men han vil ikke finne deg så lenge du har fokuset rettet mot eksen i den tro at han var den eneste for deg. For det er han ikke! Aksepter at det er slutt, bare slik kan du komme deg videre.

OPPSØK HJELP

Blir smerten og sorgen så sterk at du ikke klarer å ta ansvar for eventuelle barn og jobb, så kom deg til lege og få henvisning til psykolog/psykiater, eller velg å gå til en coach eller terapeut. Det kan være lurt å bearbeide sorgen hos en profesjonell.

Til slutt, vit at tiden leger alle sår. Det er faktisk det eneste som er sikkert. Ja, det tar tid og det gjør vondt, men det vil bli bra.

 

 

Del gjerne i sosiale medier <3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kommentarer

comments