Spis deg ut av vinterdepresjonen

Vinteren med sine korte dager og mørke kvelder kan sende en hvilken som helst stakkars sjel inn i vinterdepresjon. Men fortvil ikke, det finnes råd. Det er nemlig mulig å spise seg i bedre humør.

Mat er så mangt. Du kan spise deg til velbehag, eller du kan spise deg til ubehag. Her er maten som gir maksimalt med velbehag.

Stoffet serotonin er det som påvirker humøret vårt og gir oss følelsen av velbehag. Men for at hjernen skal produsere nok aktivt serotonin, må du få i deg nok tryptofan, som finnes i proteinbasert mat som rødt kjøtt, samt kjøtt av fugl, og fisk. Spiser du ikke kjøtt eller fisk, får du også tryptofan i deg via egg, melk og yoghurt. Nøtter og soyabønner er en alternativ kilde for veganere. Tryptofan er en aminosyre som kroppen er avhengig av å få gjennom maten vi spiser, og som danner grunnlaget for produksjon av serotonin. Men også karbohydrater ser ut til å påvirke hjernens opptak av tryptofan, så litt yoghurt med kornblanding kan være en utmerket kilde til dette.

Serotonin påvirker humøret

Forskning (Arch Intern Med. 2009 Nov 9;169(20):1873-80. Long-term effects of a very low-carbohydrate diet and a low-fat diet on mood and cognitive function) viser at de som har gått på strenge lavkarbodietter har slitt med humøret. Grunnen kan være at mangel på karbohydrater hindrer at tryptofan opptas ordentlig, og dette kan igjen påvirke humøret.

Matvarer som stimulerer produksjonen av serotonin

Raske karbohydrater som kaker, sukker og sjokolade øker serotoninnivået i en fei, men det går nesten like raskt over og gir deg ingen fordeler på sikt, kun avhengighet. Du vil derfor ha større utbytte av matvarer med langsomme karbohydrater, da får du en vedvarende velbehagsfølelse.

Her er matvarer som stimulerer produksjonen av serotonin

Frukt:

– Bananer
– Kiwi
– Ananas
– Cantaloupe- og honningmelon
– Plommer
– Grapefrukt
– Mango

Grønnsaker:

– Avocado
– Tomat
– Mais
– Blomkål
– Spinat og andre grønne bladgrønnsaker
– Broccoli
– Grønne grønnsaker
– Sopp

– Poteter (bakt med skall er det beste)

Kjøtt og fisk:

– Fet fisk (laks, tunfisk, sardiner, makrell)

– Skalldyr
– Rødt kjøtt

– Kalkun

Meieriprodukter:
– Yoghurt
– Cottage Cheese
– Ost
– Melk

– Egg

I tillegg:

– Naturris
– Grov pasta
– Linser, bønner og erter

– Hasselnøtter, mandler, cashwenøtter, peanøtter.
– Kakao (mørk sjokolade)
– Hummus (kikerter)
– Sjøgress, spirulina og alger

– Solsikkefrø, gresskarkjerner og sesamfrø.
– Tofu og alle soyaprodukter

Bedre humør, mer energi og bedre søvn

Ingen grunn til å kjede seg i matveien med andre ord!

De helsemessige og mentale gevinstene av økt serotonin i hjernen kan være bedre humør, redusert behov for raske karbohydrater, mer energi, følelsen av ro, bedre konsentrasjonsevne, bedre søvn, reduksjon av PMS-symptomer, redusert angst og forbedring av hodepine.

Når alt dette er sagt: både lys, trening og søvn påvirker også serotoninnivået. Dette kan også forklare at mange blir mer deprimerte om vinteren og får større behov for raske karbohydrater og sukker. Dette gir en umiddelbar “lykkerus”, men kan fort føre til sukkeravhengighet, noe vi alle vet ikke er bra for noe.

Konklusjon: sørg for å få litt sollys i løpet av dagen, sov nok om natten, forsøk å trene så ofte som mulig, og ikke minst legg opp et kosthold som holder humøret stabilt.

Da er du sikret at vinterdepresjonen holder seg unna 🙂

Del gjerne i sosiale medier <3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kommentarer

comments